16 wrz 2015

Lekkie Naleśniki Na Słodko

Kiedy nie mam pomysłu na deser po obiedzie bardzo chętnie robię lekkie naleśniki na słodko.
Naleśniki te są delikatne dzięki lekko gazowanej wodzie oraz puszyste dzięki jajku.
Tak naprawdę naleśniki na słodko można podawać z dżemem, powidłami, kremem czekoladowym, owocami, bitą śmietaną itp.
Ja dziś proponuję naleśniki z dżemem truskawkami, sosem czekoladowym oraz bananami.
Podane proporcje ciasta starczą na ok 12 naleśników. 



Lekkie Naleśniki Na Słodko 




Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 szklanka zimnej wody lekko gazowanej
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli i cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
 
Dodatki : 
  • gotowy sos czekoladowy do deserów
  • dżem truskawkowy
  • 2 banany
 Sposób przygotowania:
  • Do wysokiej misy dodaję mleko, wodę, jajka, sól, cukier oraz mąkę
  • Na niskich obrotach miksuję mikserem ciasto
  • Ciasto powinno być lekko gęstawe
  • Dużą łyżką nabieram ciasto i na rozgrzaną patelnię z dodatkiem ok  5 kropli oleju rozprowadzam ciasto
  • Naleśnik piekę z obu stron
  • Kiedy naleśniki przestygną faszeruje je dżemem
  • Naleśniki zwijam w rulonik
  • Polewam sosem czekoladowym i dodaję pocięte w plastry banany
Ja smażę naleśniki na oleju rzepakowym. Są to bardzo małe ilości. Natomiast można smażyć naleśniki na maśle klarowanym.
Smacznego 
 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

ale ten banan zachęca,żeby samemu zrobić tak samo....

----------------------------------------------------

http://bit.ly/2exPe2V

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF