Uwielbiam naleśniki, zwłaszcza te na słono.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem na pewno posmakują nie jednemu niejadkowi.
Naleśniki Na Słono Ze Szpinakiem
Składniki:
- Składniki na Farsz :
- 300 g szpinaku może być mrożony
- 1 Cebula
- 4 płaty papryki czerwonej konserwowej
- 4 ogórki konserwowe, można dodać te w musztardzie albo chilli
- 4 ząbki czosnku
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 20 dag sera żółtego
- 150 ml jogurtu naturalnego, ja dodaje tego 0%
- 2 łyżki majonezu (ja dodaje Kielecki)
- 4 łyżeczki ketchupu pikantnego
- Po pół łyżeczki:pieprzu,wegety, czosnku suszonego ,papryki ostrej
- Opakowanie suszonej pietruszki
- Przyprawa gyros lub do kurczaka
- Ok.10 sztuk zielonych oliwek ze słoika
Składniki na Ciasto:
- szklanka zimnego mleka
- 100 g mąki pszennej
- 2 jaja
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
• Z ciasta naleśnikowego robimy naleśniki mi wyszły ok. 6 sztuk
•
Szpinak kładziemy na patelnie ,dodajemy czosnek i przyprawy dusimy
• Do
usmażonego czosnku dodajemy:majonez ,jogurt i kechup .Nadal smażymy
całość uważając by się nie przypaliło.
• Filet z kurczaka kroimy w
kostkę i smażymy.Można posypać przyprawą do grosa lub kurczaka.
•
Usmażonego kurczaka wrzucamy na patelnię ze szpinakiem.
• Paprykę i
ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu Oliwki w plasterki
• Ser kroimy w plastry.
• Na koniec do farszu dodajemy pietruszkę
według gustu.
• Naleśniki smarujemy ketchupem i majonezem na środek
kładziemy farsz i po 2 plastry sera
• Naleśniki zawijamy i
kładziemy do naczynia żaroodpornego
• Całość polewamy ketchupem lub
sosem czosnkowym
• Na wierzch kładziemy po plastrze sera żółtego
•
Pieczemy aż ser się rozpuści ok. 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz