Mój Mąż uwielbia pyzy,
kiedy tylko mam czas z chęcią sięgam po przepis babci i zabieram się do ich robienia.
Pyzy można podawać w różny sposób.
Ja polecam w potrawce z zielonej papryki oraz cebuli.
Pyzy z mięsem w potrawce z zielonej papryki
Składniki:
Ciasto:
- 1.5 kg Gotowanych ziemniaków
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól, pieprz
Farsz:
- 1.5 kg łopatki ( można dodać dowolne mięso takie jak karkówka, szynka)
- cebula
- 2 jajka
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- suszona pietruszka ok 3 łyżki
Potrawka:
- 1 zielona papryka
- 1 cebula ja dodałam czosnkową
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotowany przeciskam przez praskę dwa razy.
- Mąki łącze ze sobą w dużej misy, dodaję przyprawy, jajka a następnie ziemniaki.
- Wszystko wyrabiam na jednolitą masę.
- Z ciasta urywam niewielkie ilości i formuję kulki wielkości jaja.
- Następnie na stolnicy albo macie silikonowej Kulki lekko spłaszczam.
- Mięso tnę na większe kawałki a następnie wkładam do osolonej wody i gotuję do miękkości.
- Cebulkę podpiekam na patelni z dodatkiem oleju oraz przypraw.
- Mięso oraz cebulę kiedy wystygnie mielę 2 krotnie przez maszynkę, na średnich oczkach.
- Do zmielonego mięsa dodaję jajka oraz suszoną pietruszkę.
- Wszystko mieszam.
- Na spłaszczone kulki nakładam po łyżce farszu.
- Zaklejam i formuje lekko kulki.
- Pyzy wrzucam do osolonej i już gotującej się wody.
- Po wypłynięciu odliczam ok 10 min.
- Między czasie kiedy pyzy się gotują, przygotowuję potrawkę.
- Paprykę tnę w paski a cebulę w krążki.
- Na rozgrzaną patelnię wlewam olej ok 3 łyżek, a następnie wrzucam cebulę, po kilku sekundach wrzucam paprykę i razem wszystko mieszam ok 2 minut.
- Na koniec dodaję pieprz oraz sól.
- Gotowe pyzy odcedzam i kładę na talerzu, tak by pyzy nie leżały na sobie.
- Gorącą potrawkę przekładam na talerz.
- Pozostałym olejem z potrawki polewam pyzy.
Natomiast kiedy przestygną możemy jeść na drugi dzień odsmażając na patelni.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz