16 wrz 2015

Pyzy z mięsem w potrawce z zielonej papryki

Mój Mąż uwielbia pyzy,
 kiedy tylko mam czas z chęcią sięgam po przepis babci i zabieram się do ich robienia. 
Pyzy można podawać w różny sposób.
 Ja polecam w potrawce z zielonej papryki oraz cebuli. 




Pyzy z mięsem  w potrawce z zielonej papryki
Składniki:

Ciasto:
  •  1.5 kg Gotowanych ziemniaków
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka
  • sól, pieprz    
Farsz:
  •  1.5 kg łopatki ( można dodać dowolne mięso takie jak karkówka, szynka)
  • cebula
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • suszona pietruszka ok 3 łyżki
Potrawka:
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula ja dodałam czosnkową 
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
  •  Ziemniaki ugotowany przeciskam przez praskę dwa razy.
  • Mąki łącze ze sobą w dużej misy, dodaję przyprawy, jajka a następnie ziemniaki. 
  • Wszystko wyrabiam na jednolitą masę. 
  • Z ciasta urywam niewielkie ilości i formuję kulki wielkości jaja.
  • Następnie na stolnicy albo macie silikonowej Kulki lekko spłaszczam.
  • Mięso tnę na większe kawałki a następnie wkładam do osolonej wody i gotuję do miękkości.
  • Cebulkę podpiekam na patelni z dodatkiem oleju oraz przypraw. 
  • Mięso oraz cebulę kiedy wystygnie mielę 2 krotnie przez maszynkę, na średnich oczkach.
  • Do zmielonego mięsa dodaję jajka oraz suszoną pietruszkę. 
  • Wszystko mieszam.
  • Na spłaszczone kulki nakładam po łyżce farszu.
  • Zaklejam i formuje lekko kulki. 
  • Pyzy wrzucam do osolonej i już gotującej się wody.
  • Po wypłynięciu odliczam ok 10 min.
  • Między czasie kiedy pyzy się gotują, przygotowuję potrawkę.
  • Paprykę tnę w paski a cebulę w krążki. 
  • Na rozgrzaną patelnię wlewam olej ok 3 łyżek, a następnie wrzucam cebulę, po kilku sekundach wrzucam paprykę i razem wszystko mieszam ok 2 minut.
  • Na koniec dodaję pieprz oraz sól.
  • Gotowe pyzy  odcedzam i kładę na talerzu, tak by pyzy nie leżały na sobie. 
  • Gorącą potrawkę przekładam na talerz.
  • Pozostałym olejem z potrawki polewam pyzy.
Pyzy polecam jeść na gorąco :)
Natomiast kiedy przestygną możemy jeść na drugi dzień odsmażając na patelni. 
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF