27 wrz 2015

Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami

Znakomita Pita z Brązowej Mąki do tego Brązowe Pieczarki. Pierwszy raz spotykam się w tymi grzybami. Są znakomite i intensywne. Duszone na masełku z dodatkiem czosnku i cebulki są rewelacyjne. Całość wzbogacone smakami chrupiącego kurczaka, warzyw i sosu słodko kwaśnego.
Rewelacja. Polecam 

Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami 


Składniki: na 4 Porcje:
  • 4 Pity Brązowe
  • 20 dag brązowych pieczarek
  • 4 plastry sera żółtego albo 15 dag sera żółtego tartego
  • 1 filet z kurczaka
  • Chrupiąca panierka do kurczaka ja dałam Chińską (pierwszy ale nie ostatni raz)
  • Garść rukoli i świeżego szpinaku
  • Dowolny sos ja polecam słodko kwaśny
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól, czosnek granulownany
  • 1 ząbek czosnku 
Sposób Przygotowania:
  • Na początku bardzo aromatyczne brązowe pieczarki- ja robiłam je pierwszy raz. Pieczarki myjemy ale nie obieramy ze skórki!


  • Pieczarki kroimy w grubsze plastry i pół plastry



  • Cebulkę kroimy w plastry 
  • Czosnek kroimy w kostkę  
  • W garnku z grubym dnem- rozpuszczamy masło  a następnie  dusimy cebulkę wraz z czosnkiem i pieczarkami ok 15 minut. Do pieczarek dodajemy przyprawy. 


  • Następnie odstawiamy z palnika.
  • Filet z kurczaka myjemy, kroimy w plastry 
  • Obtaczamy w chrupiącej przyprawie do kurczaka-  również użyłam tej przyprawy pierwszy raz jest znakomita, kurczak jest chrupiący i dokładnie przyprawiony



  • Upieczonego kurczaka przekładamy na talerz


  • Rukolę oraz szpinak myjemy
  • Na pitę kładziemy pieczarki, mięso, ser żółty


  • Całość wkładamy do piekarnika na 5-7 minut na 180 stopni
  •  Po wyjęciu polewamy ulubionym sosem, ja proponuje sos słodko kwaśny gdyż podkreśla smak kurczaka i pieczarek
  • Pitę kładę na rukoli i szpinaku


  • SMACZNEGO 
  Ucz się i ucztuj!

1 komentarz:

Martyna Franczuk pisze...

Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, ale gdzie jest nauka?

Printfriendly

Print Friendly and PDF