27 wrz 2015

WEGAŃSKIE LECZO Z PĘDAMI FASOLI

Znakomite Lekkie Leczo Wegańskie to bardzo fajne rozwiązanie na dzień bez mięsa. 
Leczo wykonałam z pomidorkami suszonymi, chrupiącymi pędami fasoli, świeżego selera, czerwonej delikatnej cebulki, świeżych liści szpinaku oraz słodkiej marchewki. 
Wykonanie tej potrawy jest szybkie i bardzo przyjemne. 
PRZEPIS W PEŁNI MOJEJ INWENCJI!!

WEGAŃSKIE LECZO Z PĘDAMI FASOLI 


Składniki:
  • 1 Marchewka
  • 1 Cebula czerwona
  • 2 Garście pędów fasoli
  • 2 Garście Świeżego szpinaku
  • 2 Łodygi świeżego Selera
  • 8 Pomidorków suszonych z zalewy 
  • 2 Łyżki masełka albo kostki masła skamowego
  • 2 Łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 Łyżki czerwonej papryki łagodnej
  • 1 Łyżka papryki ostrej
  • 1 Łyżeczka pieprzu
  • 1/2 Łyżeczki soli
  • 2 Ząbki czosnku 
  • 1/3 Szklanki wody przegotowanej 
 Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy w kostkę, nie musi być równą


  • Czosnek również kroimy w małą kostkę
  • Marchewkę trzemy na małych oczkach


  • Szpinak myjemy
  • Pędy fasoli również myjemy 


  • Łodygi selera myjemy i kroimy w kostkę



  • Pomidorki suszone kroimy w kostkę


  • W garnku o podwójnym dnem roztapiam masełko 


  • Do garnka wkładam czosnek wraz z cebulką 
  • Po upływie 2 minut dodaję tartą marchewkę 
  • Duszę ok 2 minut
  • Dodaję szpinak, seler oraz pomidorki 
  •  Następnie dodaję przypraw wraz z przecierem
  • Wszystko dokładnie mieszam i dusze ok 2 minut 
  • Dodaję wodę 
  • Duszę ok 10 minut co jakiś czas mieszając. 
  • Na koniec dodaję pędy fasoli. Dodaje je na koniec ponieważ pędy nie stracą chrupkości w smaku. 
  • Całość jeszcze duszę ok 3 minut.
  • Podaję gorące. 
  • Smacznego 


Wegetariański obiad V Ucz się i ucztuj!

1 komentarz:

Justyna pisze...

To wyglada super ! I napewno tak smakuje :)

Printfriendly

Print Friendly and PDF