Znakomita Pita z Brązowej Mąki do tego Brązowe Pieczarki. Pierwszy raz spotykam się w tymi grzybami. Są znakomite i intensywne. Duszone na masełku z dodatkiem czosnku i cebulki są rewelacyjne. Całość wzbogacone smakami chrupiącego kurczaka, warzyw i sosu słodko kwaśnego.
Rewelacja. Polecam
Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami
Składniki: na 4 Porcje:
- 4 Pity Brązowe
- 20 dag brązowych pieczarek
- 4 plastry sera żółtego albo 15 dag sera żółtego tartego
- 1 filet z kurczaka
- Chrupiąca panierka do kurczaka ja dałam Chińską (pierwszy ale nie ostatni raz)
- Garść rukoli i świeżego szpinaku
- Dowolny sos ja polecam słodko kwaśny
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól, czosnek granulownany
- 1 ząbek czosnku
Sposób Przygotowania:
- Na początku bardzo aromatyczne brązowe pieczarki- ja robiłam je pierwszy raz. Pieczarki myjemy ale nie obieramy ze skórki!
- Pieczarki kroimy w grubsze plastry i pół plastry
- Cebulkę kroimy w plastry
- Czosnek kroimy w kostkę
- W garnku z grubym dnem- rozpuszczamy masło a następnie dusimy cebulkę wraz z czosnkiem i pieczarkami ok 15 minut. Do pieczarek dodajemy przyprawy.
- Następnie odstawiamy z palnika.
- Filet z kurczaka myjemy, kroimy w plastry
- Obtaczamy w chrupiącej przyprawie do kurczaka- również użyłam tej przyprawy pierwszy raz jest znakomita, kurczak jest chrupiący i dokładnie przyprawiony
- Upieczonego kurczaka przekładamy na talerz
- Rukolę oraz szpinak myjemy
- Na pitę kładziemy pieczarki, mięso, ser żółty
- Całość wkładamy do piekarnika na 5-7 minut na 180 stopni
- Po wyjęciu polewamy ulubionym sosem, ja proponuje sos słodko kwaśny gdyż podkreśla smak kurczaka i pieczarek
- Pitę kładę na rukoli i szpinaku
- SMACZNEGO
1 komentarz:
Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, ale gdzie jest nauka?
Prześlij komentarz