Tym razem proponuję ciasto zupełnie inne niż pozostałe moje ciasta..tym razem Ciasto będzie ze Śliwkami ale jakimi? Białymi. Śliwki te będą pod kruszonką a więc do dzieła:)
a Może Wy również pieczecie ciasta z białymi śliwkami?Podzielcie się zdjęciami pod postem :)
SKŁADNIKI:
160 ml oleju słonecznikowego
sok wyciśnięty pomarańczy
600 g jogurtu naturalnego
jajko
100 g cukru brązowego
500 g mąki pszennej tortowej
2 lyżeczki proszku do pieczenia
pół kg śliwek białych
kruszonka
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przed pieczeniem wyjmuję wszytskie składniki z lodówki by były w
temperaturze pokojowej. W misce mieszam do połączenia składników takich
jak: olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z pomarańczy.
Następnie dodaję jogurt naturalny. Dodaję mąkę i sodę. Mieszam. Blachę o
wymiarach 22 x 33 cm wykładam papierem dopieczenia. przekładam ciasto.
Śliwki myję i wyjmuję pestkę. Kroję na połówki. Układam dokładnie. Na
wierzch posypuję cukrem. W osobnym naczyniu łączę składniki kruszonki i
wyrabiam ręką.
Kruszonkę kruszę na ciasto. Ciasto piekę w 160 stopniach góra dół przez ok 55 min góra dó do tzw suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz