21 wrz 2016

CIASTO Z BIAŁYMI ŚLIWKAMI

Tym razem proponuję ciasto zupełnie inne niż pozostałe moje ciasta..tym razem Ciasto będzie ze Śliwkami ale jakimi? Białymi. Śliwki te będą pod kruszonką a więc do dzieła:) 
a Może Wy również pieczecie ciasta z białymi śliwkami?Podzielcie się zdjęciami pod postem :) 



SKŁADNIKI:


160 ml oleju słonecznikowego

sok wyciśnięty pomarańczy

600 g jogurtu naturalnego

jajko

100 g cukru brązowego

500 g mąki pszennej tortowej

2 lyżeczki proszku do pieczenia

pół kg śliwek białych


kruszonka


3 łyżki cukru
3 łyżki masła
3 łyżki mąki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

 Przed pieczeniem wyjmuję wszytskie składniki z lodówki by były w temperaturze pokojowej. W misce mieszam do połączenia składników takich jak: olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z pomarańczy.

Następnie dodaję jogurt naturalny. Dodaję mąkę i sodę. Mieszam. Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wykładam papierem dopieczenia. przekładam ciasto.

Śliwki myję i wyjmuję pestkę. Kroję na połówki. Układam dokładnie. Na wierzch posypuję cukrem. W osobnym naczyniu łączę składniki kruszonki i wyrabiam ręką.

Kruszonkę kruszę na ciasto. Ciasto piekę w 160 stopniach góra dół przez ok 55 min góra dó do tzw suchego patyczka.

 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF