25 paź 2016

BEZGLUTENOWE CIASTKA NA MĄCE RYŻOWEJ


SKŁADNIKI:


150 g mąki ryżowej
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
5 łyżek mleka kokosowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju kokosowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

 Wszystkie składniki zagniatam. Gdyby ciasto nie chciało się zlepić dodaję więcej mąki ryżowej. Formuję kulę i okręcam folią spożywczą i wkładam do zamrażarki na 15-20 minut.

Po wyjęciu z zamrażarki formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczam. Na blachę rozkładam papier do pieczenia i układam ciasteczka.

Piekę ok 10 min góra -dół w 160 stopniach, aż będą rumiane. Następnie wykładam na blachę do przestygnięcia.  


3 komentarze:

Słodkie okruszki pisze...

Pyszne ciasteczka :) Uwielbiam mąkę ryżową

Anonimowy pisze...

Ja również super smakuje i fajnie pachnie

Aga pisze...

Interesują mnie przepisy bezglutenowe, sama odstawiłam gluten pół roku temu. Nie mam weny ani zdolności kulinarnych. szukam inspiracji. Cieszę się, że trafiłam na Twój blog, bo proponujesz przepisy łatwe i szybkie w wykonaniu, a na tym mi bardzo zależy. Jako mama dwójki dzieci ciągle cierpię na jego deficyt :) Pozdrawiam ciepło :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF