26 paź 2016

CIASTECZKA ZBOŻOWE O SMAKU CYTRYNOWYM



SKŁADNIKI:

2/3 szklanki mąki zbożowej

2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

150 g zimnego masła

2 jajka L

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z polowy cytryny

100 g cukru najlepiej trzcinowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

 Wszystkie składniki ciasteczek łączymy ze sobą. Masło kroję je w kostkę by było łatwiej wyrabiać. 

Ciasto wyrabiam na jednolitą masę. Kulkę owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 min. Po upływie tego czasu wyciągam kulę a następnie wałkuję ciasto na grubość ok 5 mm i wycinam krążki lub inne figurki. 

Układam na papierze do pieczenia. Piekę ok 15 min w 180 stopniach.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Robiłam pyszne są Polecam i Ja :)

Ciasteczkowa mycha pisze...

Pycha. I ta mąka. Super

Printfriendly

Print Friendly and PDF