21 lis 2016

PIECZONE GRUBE FRYTKI Z JOGURTEM


SKŁADNIKI:

Frytki

  • 50 dag dużych ziemniaków
  • Przyprawy:czosnek, papryka czerwona, pieprz, wegeta
  • Olej rzepakowy ok 2 łyżek.

Sos

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 lyzki posiekanej świeżej bazyli lub suszonej bazyli
  • Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaki obieram a następnie kroję na frytki tylko grubości ok 1cm. Frytki przekładam do miseczki, polewam olejem rzepakowym, przyprawiam czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną, pieprzem i wegetą. Mieszam dokładnie tak by każda frytka była odpowiednio doprawiona.

Następnie frytki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 min.

Składniki sosu łącze ze sobą. Frytki podaję z sosem

4 komentarze:

pozielonemu pisze...

Ale mi narobiłaś smaka!

patkauk87 pisze...

Zapraszam do wypróbowania:)

jemto pisze...

Kocham takie frytki. Ten przepis na pewno nie będzie mi obcy. Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Znakomite. I to zdjęcie. mniam.

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF