Wyszło rewelacyjne. Zapraszam do wypróbowania. Polecam.
SKŁADNIKI na ok 70 sztuk
CIASTO:
1 Kg Mąka Szymanowska
2 Jajka
500 ml gorącej wody
1 łyżka Polski Olej Rzepakowy
szczypta soli
FARSZ:
1/2 Kg Fileta z Kurczaka
2 Cebule
1 Jajko
Natka Pietruszi
Sól i Pieprz do smaku
1 Ząbek Czosnku
3 Łyżki Polski Olej Rzepakowy
DO POLANIA:
2 Cebule
3 Paski Boczku Wędzonego
sól i pieprz
DODATKOWO:
3 l Wody
5 Łyżek Polski Olej Rzepakowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na samym początku przygotowuję farsz.
Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by
mięso było miękkie. Następnie studzę.
Mięso mielę w maszynce
do mięsa.
W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno
cebulę oraz czosnek. Smażę by cebul była rumiana.
Natkę
pietruszki drobno siekam.
Składniki farszu łączę ze sobą dodając
surowe jajko oraz przyprawy.
Na blat wysypuję mąkę.
Po środku
robię dziurę i wbijam jajka oraz wlewam olej. Stopniowo wlewam
wodę. Zagniatam.
Kiedy całość połączę, ciasto dzielę na 3
porcję.
Jedną porcję wyrabiam a pozostałe przykrywam ściereczką
by nie wyschły.
Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko ok 2-3 mm
grubości. Wycinam krążki o średnicy ok 4 cm. Na każdy krążek
za pomoc łyżeczki kładę zimny farsz. Składam na pół i sklejam.
Pierogi nabierają kształtu półksiężyca.
Do gotującej wody
wlewam 5 łyżk Polskiego Oleju Rzepakowago, dzięki niemu pierogi
się nie skleją. Wkładam max 10 sztuk pierogów, gotuję ok 7-8
min.
Między czasie przygotowuję duszoną
cebulkę z boczkiem. Cebulę drobno kroję.
Do garnka wlewam olej a
następnie wrzucam pokrojony boczek i cebulę oraz przyprawy. Duszę
ok 4-5 min na małym ogniu.
Ugotowane pierogi polewam olejem z
cebulką i boczkiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz