Ciasto
- 100 ml mleka może być ciepłe
- 100 ml łyżek ciepłej wody
- 1 saszetka drożdży suchych
- Sól do smaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- Szczypta cukru
Dodatki
- 120 g plastrów salami ja użyłam z czarnym pieprzem i serem
- 10 dag sera żółtego w plastrach
- koncentrat pomidorowy
- 2 szalotki
- Kilka plasterków jalapeno ja dałam konserwowe
- Bazylia, pieprz i sól do smaku
- Bułka tarta do podsypania
- Olej do polania blachy
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlewam ciepłą wodę oraz mleko dodaję suche drożdże i szczypte cukru. Mieszam. Dodaję mąkę i odstawiam aż powstaną bąbelki.
Międzyczasie obieram szalotkę kroję bardzo drobno. Do ciasta dostosuję mąkę i wyrabiam ciasto. Ciasto dzie na 3 czesci. Pierwszą część rozwałkowuję.
Na blachę posypana bułka tartą daję ciasto. Następnie ciasto smaruję koncentratem pomidlrowym.
Posypuję suszoną bazylią oraz pieprzem. Nastepnie posypuję szalotkę. Ukladam plastry jalapeno i sera żółtego. Nastepnie ukladam salami.
Całość piekę w piekarniku w 180 stopniach 25min. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz