W ten piękny listopadowy dzień
zaproponuję Wam bardzo dobre Krążki Smażone z nadzieniem Ruskim.
Robi się je szybko a smakują niebywale. Aby nasze danie było
pyszne, potrzebujemy dobrych jakościowo składników. Dziś
współpracowałam z bardzo dobrą Mąką Szymanowską Polskie Młyny
oraz Polskim Olejem Rzepakowym. Pierożki podaję z sosem jogurtowo
czosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:)
SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk
CIASTO:
250 g Mąki Szymanowskiej Polskie
Młyny
50 g Masła
250 ml Gorącej Wody
2 Jajka najlepiej L
Szczypta Soli
FARSZ:
3 Łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego
250 g Białego Chudego Sera
5 plastrów boczku wędzonego
1 Biała Cebula
4 Ziemniaki
sól i pieprz do smaku
SOS:
5 Łyżek Jogurtu Naturalnego
1 Łyżka Majonezu
2 Ząbki Czosnku przeciśniętego przez
praskę
sól i pieprz
1 Łyżeczka Posiekanej Natki
Pietruszki
DODATKOWO:
500 ml Polski Olej Rzepakowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki na ciasto
dokładnie łączę ze sobą stopniowo dolewając gorącej wody.
Kiedy ciasto będzie za wilgotne, podsypujemy lekko mąką. Formujemy
kulę. Następnie ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam do
lodówki na ok 30 min.
Międzyczasie przygotowujemy farsz.
Ziemniaki myję, obieram, kroję w
grubą kostkę i zagotowuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy
ziemniaki są gorące za pomocą łyżki lub widelca dokładnie
rozdrabniam tak by była gładka masa ziemniaczana. Następnie
odkładam do przestygnięcia.
Cebulę obieram i drobno siekam, boczek
kroję w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej i wrzucam
posiekaną cebulę i boczek. Smażę aż całość będzie rumiana.
Kiedy ziemniaki ostygną dodaję twaróg, cebulę i boczek i dalej
dokładnie mieszam za pomocą łyżki by masa była jednolita.
Doprawiam solą i pieprzem według gustu. Farsz musi być zimny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto
rozwałkowuję na ok 4 mm. Z ciasta wycinam krążki o średnicy ok
4-5 cm. Na krążek za pomocą łyżki nakładam farsz a następnie
drugim krążkiem przykrywam. Zagnitam rogi tak by farsz nie wypłynął
podczas smażenia.
W Garnku o grubym dnie wlewam Olej.
Rozgrzewam tak by był bardzo gorący. Następnie wrzucam ok 4 sztuk
do oleju smażę, tak by pierogi były złociste. Pierogi odsączam
za pomocą papierowego ręcznika.
Na sam koniec wszytskie składniki sosu
łączę.
Pierogi podaję z sosem jogurtowo
czosnkowym. Smacznego.
4 komentarze:
REWELACJAWYSZŁY PYSZNE. JA TEŻ UŻYWAM TEJ MĄKI :) POLECAM.
Dziś robię na obiad. Nie słyszałam l tej mące poszlam do sklepu i dzis kupiłam będę testowała. Dam znać.
Super pomysł. Ja na tym oleju wszystko smażę a mąki nie próbowałam i chętnie kupię :)
Zapraszam do przetestowania i zakulu mąka i olej na prawdę są bardzo dobrymi produktami. A efekt mniam :)
Prześlij komentarz