PRZYGOTOWANIE:
- 1 kg sera w wiaderku
- 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400g
- 6 jajek
- 1 50 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 00 g suszonej żurawiny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok 100 g
- 100 ml śmietany ja dałam 12%
Formę do tarty albo mała formę wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto.
Nadmiar ciasta odcinam następnie wykrawam z ciasta długie paski. W osobnym naczyniu ubijam jajka z cukrem.
Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia.
Mieszam za pomocą łyżki drewnianej.
Na koniec dodaję ser oraz żurawinę. Mieszam aż wszystko się połączy. Wykładam na ciasto.
Następnie za pomocą pozostałego ciasta robię kratkę. Piekę w piekarniku 45 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu zostawiam w piekarniku do wystygnięcia. W garnku o grubym dnie dodaję połamaną gorzką czekoladą oraz dodaję śmietanę. Mieszam aż sie rozpuści. Polewam ciasto.
Następnie pozostawiam aż zastygnie. Wkładam do lodówki na noc. Smacznego
1 komentarz:
Połączenie sernika z żurawiną wydaje się ciekawym pomysłem. Chętnie wypróbuje ten przepis:)
Prześlij komentarz