22 gru 2016

ŚWIĄTECZNY BIGOS


SKŁADNIKI:
  • 2 kg kapusty kiszonej w słoiku
  • 50 dag karkówki
  • 30 dag dobrej kiełbasy
  • 100 g wędzonych śliwek
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • Kilka sztuk liścia laurowego
  • 3 goździki

PRZYGOTOWANIE:
 Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję ok 1 godziny.

Po tym czasie odcedzam kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty.

Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę ok godziny co jakiś czas mieszając.

Pozostawiam do osiągnięcia. Wkładam do lodówki. Na drugi dzień kapustę podgrzewam i zostawiam do wystygnięcia. Kapusta jest lepsza odgrzewana ale juz drugiego dnia jest pyszna i można ją śmiało jeść. Smacznego.

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF