- 1 kg ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego np z indyka
- 20 dag sera żółtego tartego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 cebule czerwone
- Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona, natka pietruszki, bazylia suszona
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Studzę i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroje w drobną kostkę.
Na rozgrzanej patelni wylewam olej. Smażę cebulę na rumiano. Dodaję przyprawy.
Mięso mielone smażę z dodatkiem przypraw a następnie dodaję przecier pomidorowy, duszę jeszcze ok 10 min.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układam warstwowo ziemniaki, cebulę, mięso. I ty ak do wykończenia składników.
Na koniec posypuję serem żółtym. Piekę ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz