30 gru 2016

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM I ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego np z indyka
  • 20 dag sera żółtego tartego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 cebule czerwone
  • Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona, natka pietruszki, bazylia suszona
PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Studzę i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroje w drobną kostkę.

Na rozgrzanej patelni wylewam olej. Smażę cebulę na rumiano. Dodaję przyprawy.

Mięso mielone smażę z dodatkiem przypraw a następnie dodaję przecier pomidorowy, duszę jeszcze ok 10 min.

Następnie w naczyniu żaroodpornym układam warstwowo ziemniaki, cebulę, mięso. I ty ak do wykończenia składników.

Na koniec posypuję serem żółtym. Piekę ok 20 min.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF