11 sty 2017

FIT CARBONARA Z CUKINIĄ



SKŁADNIKI:

Makaron

  • 300 g makaronu spaghetti razowego
  • 1 5 dag szynki drobiowej
  • 1 cukinia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżeczka oliwy

Sos

  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 20 dag sera tartego light
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Soli
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 /2 lyzeczki papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

PRZYGOTOWANIE:

 Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Makaron musi być al'dente. Cukinię myję, obieram i kroję w kostkę. Szynkę i cebulę kroję w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wylewam olej a następnie smażę szynkę icebulę. Kiedy będą już rumiane dodaję cukinię, mieszam i dalej smażę. Podlewam wodą i dodaję przyprawy. Ugotowany makaron odcedzam. Makaron przekładam na patelnię.

W osobnej miseczce wykładam jogurt, przyprawy praz tarty ser. Wszystko energicznie mieszam. Patelnię zdejmuję z palnika. Na patelnię wylewam zawartosc miski na patelnię. Mieszam całość jeszcze przez kilka sekund. Podaję odrazu.

Całość posypuję jeszcze czosnkiem niedźwiedz
im.

1 komentarz:

Julia Laszuk pisze...

Z jogurtem musi być lekko kwaśne, ale dlaczego nie. :)
https://jaglusia.wordpress.com/

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF