SKŁADNIKI:
Makaron
- 300 g makaronu spaghetti razowego
- 1 5 dag szynki drobiowej
- 1 cukinia
- Sól i pieprz do smaku
- Łyżeczka oliwy
Sos
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 20 dag sera tartego light
- 1 łyżeczka pieprzu
- Soli
- 1 łyżeczka wegety
- 1 /2 lyzeczki papryki czerwonej
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Makaron musi być al'dente. Cukinię myję, obieram i kroję w kostkę. Szynkę i cebulę kroję w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wylewam olej a następnie smażę szynkę icebulę. Kiedy będą już rumiane dodaję cukinię, mieszam i dalej smażę. Podlewam wodą i dodaję przyprawy. Ugotowany makaron odcedzam. Makaron przekładam na patelnię.
W osobnej miseczce wykładam jogurt, przyprawy praz tarty ser. Wszystko energicznie mieszam. Patelnię zdejmuję z palnika. Na patelnię wylewam zawartosc miski na patelnię. Mieszam całość jeszcze przez kilka sekund. Podaję odrazu.
Całość posypuję jeszcze czosnkiem niedźwiedzim.
1 komentarz:
Z jogurtem musi być lekko kwaśne, ale dlaczego nie. :)
https://jaglusia.wordpress.com/
Prześlij komentarz