17 sty 2017

PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM



Pulpeciki - delikatne i dietetyczne. Dla małego i dużego. Uwielbiam taką formę kotlecików. Robi się je szybko a smakują znakomicie. Polecam :)

SKŁADNIKI:

Pulpety

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany
  • Mąka ziemniaczana do obtaczania
  • Olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku

Sos

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml wody
  • Pieprz,kucharek, czosnek granulowany, suszona pietruszka, suszona papryka chilli ok 1/2 łyżki.
  • 1 pęczek szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:

 Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na rumiano, dodaję sól i pieprz. W miseczce łącze mięso, jajka, bułkę tartą, kucharek, pieprz, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie.

Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano.

W garnku wlewam przecier pomidorowy oraz wode, dodaję pulpety. Duszę na malym ogniu ok 25 min, doprawiam. Sos musi być gęsty.

Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Pulpety podaję od razu do kaszy czy ziemniaków.

1 komentarz:

Na Wierzchowcu pisze...

Wygląda smakowicie :) i jak u mojej mamy <3

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF