24 lut 2017

PENNE ALLA BOLOGNESE



SKŁADNIKI:
  • 250 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 0 dag sera żółtego w plastrach
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki czerwonej ostrej
  • 1 /2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki suszonj bazyli
  • 1 łyżeczka suszonej peperoni
PRZYGOTOWANIE:

 Makaron gpyuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu.

Patelnię rozgrzewam, a następnie dodaję mięso mielone.
Dodaję przyprawy i smażę na rumiano.
 Dodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje.
 Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi.

Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika.

Makaron wykładam do miski a następnie polewam sosem.
SMACZNEGO.

1 komentarz:

classyflavors pisze...

Bardzo lubię makaron, a Twoje danie prezentuje się pięknie na talerzu. :-)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF