26 lut 2017

SAKIEWKI Z INDYKIEM I DUSZONĄ MARCHEWKĄ



SKŁADNIKI:
  • 10 naleśników
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 marchewki
  • 6pieczarek
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 lyżki koncentrat pomidorowych
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • Przyprawy sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżka papryki peperoni
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
PRZYGOTOWANIE:

 Na rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oleju. Następnie dodaję mięso mielone. Szalotkę i pieczarki obieram i drobno siekam,dodaję do mięsa. Dodaję przyprawy. Smażę na rumiano.

Marchewkę obieram a następnie za pomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat pomidorowy. Mieszam i duszę jeszcze ok 2 min aż całość zgęstnieje.

Na naleśniki nakladam farsz oraz ser. Zwijam w kształt sakiewki i za pomocą wykałaczek zamykam sakiewki. Papier do pieczenia kładę na blachę.

Kładę sakiewki i piekę ok 15-20 min w 180 stopnoach. Smacznego.

9 komentarzy:

Monika | Podróżowisko.pl pisze...

To danie wygląda tak smakowicie, że koniecznie muszę go spróbować! Dziękuję za przepis, jeszcze w tym tygodniu sakiewki będą u nas na talerzu :)

Mama migotka pisze...

swietnie wygladaja! az zglodniałam :) bardzo prosty przepis, tylko isc do kuchni robic i jesc :)

Unknown pisze...

Niezły pomysł z tymi sakiewkami :) W końcu coś innego, niż zwykłe naleśniki :) Uwielbiam wszystko, co zapiekane ;)

czerwona filiżanka pisze...

smacznie i zdrowo

czerwona filiżanka pisze...

smaczne i zdrowe danie

Unknown pisze...

Lubię eksperymentować w kuchni więc dodam sobie Twój przepis do zakładek :) Pozdrawiam :)

ZMIENIONYRYTM pisze...

Wygląda przepysznie. Chyba czas zacząć swoją przygodę z kuchnią, zawsze z niej uciekam, bo myślę, że jestem kompletnym beztalenciem. :P

Unknown pisze...

wow wygląda super i pewnie tak też smakuje :)

Rodger pisze...

Wygląda smacznie, ciekawy pomysł, na pewno sprobuje :D

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF