Schab czy pieczony , czy faszerowany, ten po warszawsku kojarzy się nam ze Świętami. Idealna wędlina do podania w ten szczególny dzień.
Ja często robię schab również jako zamiennik tradycyjnej "kupnej" wędliny.
SKŁADNIKI:
- 700 g schabu surowego bez kości
- 100 g śliwek suszonych
- Przyprawy:
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 /2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie za pomocą noża
robię po środku na całej długości dziurę, otwór. A następnie faszeruje
śliwkami suszonymi.
Mięso dokładnie doprawiam i nacieram solą i pieprzem, czerwoną słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem.
Mięso bardzo ciasno zawijam w folię aluminiową, formując gruby, równy wałek.
Piekę w piekarniku ok 90 min w 180 stopniach.pozostawiam do całkowitego przestygnięcia.
Mięso dokładnie doprawiam i nacieram solą i pieprzem, czerwoną słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem.
Mięso bardzo ciasno zawijam w folię aluminiową, formując gruby, równy wałek.
Piekę w piekarniku ok 90 min w 180 stopniach.pozostawiam do całkowitego przestygnięcia.
2 komentarze:
Super przepis i piękne zdjęcie. Pyszna kalsyczna potrawa:)
Schab ze śliwką ro standardowe u mnie danie na święta. W tym roku też tak będzie.
Prosto i smacznie :-)
Natalia
Prześlij komentarz