29 mar 2017

SCHAB ZE ŚLIWKĄ


Schab  czy pieczony , czy faszerowany, ten po warszawsku kojarzy się nam ze Świętami. Idealna wędlina do podania w ten szczególny dzień. 
Ja często robię schab również jako zamiennik tradycyjnej "kupnej" wędliny. 

SKŁADNIKI: 
  • 700 g schabu surowego bez kości
  • 100 g śliwek suszonych
  • Przyprawy:
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 /2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE:

 Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie za pomocą noża robię po środku na całej długości dziurę, otwór. A następnie faszeruje śliwkami suszonymi.

Mięso dokładnie doprawiam i nacieram solą i pieprzem, czerwoną słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem.

Mięso  bardzo ciasno zawijam w folię aluminiową, formując gruby, równy wałek.

Piekę w piekarniku ok 90 min w 180 stopniach.pozostawiam do całkowitego przestygnięcia.

2 komentarze:

Anna Lena ze Zjem Cię pisze...

Super przepis i piękne zdjęcie. Pyszna kalsyczna potrawa:)

Anonimowy pisze...

Schab ze śliwką ro standardowe u mnie danie na święta. W tym roku też tak będzie.
Prosto i smacznie :-)
Natalia

Printfriendly

Print Friendly and PDF