29 mar 2017

ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I WARZYWAMI


Zapiekanki :) Częto je robię. Są bardzo proste w przygotowaniu, składniki nie są wyszukane, nie są drogie a ich smak..mniamm uszczęśliwi każdego łasucha. 
Dziś proponuję pyszną zapiekankę z kaszą pęczak. 
Kasza pęczak przez wielu zapomniana , nadaje się do zup, dań jednogarnowych ale również do duszonych owoców czy warzyw. 
Mój mąż ją uwielbia, kasza ta jest zdecydowanym faworytem wśród innych. 
Dlaczego?
Pęczak jest bardziej zwarty, jest większy, i bardziej "mięsisty", nie zmienia smaku, zapachu dań. 
Jest bardzo zdrowa. Powinni ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. 



SKŁADNIKI:


2 torebki kaszy pęczak
1 pęczek natki pietruszki
1 cukinia
1 por
1 /2 puszka kukurydzy
150 ml przecieru pomidorowego
1 kulka mozzarelli
olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia 

Przyprawy:
1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego ciemnego

PRZYGOTOWANIE:


Cukinie i pora myję, kroję w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam oleju rzepakowy lub kokosowy, przekładam warzywa, dodaję kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę.

Duszę ok 2-3 minutt a następnie dodaję przecier pomidorowy, doprawiam i duszę jeszcze ok 3 min. Miedzyczasie przygotowuję kaszę pęczak tak jak w instrukcji.

Mozzarellę  dzielę na mniejsze części.

W foremce do zapiekania kładę składniki w następujący sposób :kaszę  , warzywa , ser i powtarzam do wytracenia składników. Ja użyłam wszytskich składników do zapiekania 2 razy.

Wierzch posypuję serem żółtym lub mozzarellą. Piekę ok 20 min w 180 stopniach. 

Smacznego.

1 komentarz:

Margaret pisze...

świetny pomysł na pyszną zapiekanką, treściwą i pełną dobroci. :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF