18 maj 2017

FILET Z INDYKA W POWIDŁACH ŚLIWKOWYCH



SKŁADNIKI:

1.5 kg mięsa filet z indyka
3 ząbki czosnku
2 łyżki czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
5 łyżek powideł śliwkowych domowych
Siatka do mięsa

PRZYGOTOWANIE:

 Mięso myję. Nacieram solą i pieprzem. W osobnej miseczce robię marynatę. Czosnek obieram i kroję w plastry. Dodaję sól i pieprz, czosnek granulowany, sos sojowy praz powidła śliwkowe najlepiej własnej roboty. Całość mieszam.

Mięso dokładnie nacieram. Zwijam i wkładam do siatki na wędliny. Owijam folią aluminiową. Wkładam do lodówki na minimum cała noc. Piekę w piekarniku mięso w foli i siatce w 180 stopniach 1.5 godziny. Po upieczeniu czekam aż mięso będzie zimne.

Wkładam do lodówki na kolejne kilka godzin. Przed samym pokrojeniem już gotowego mięsa, zdejmuję siatkę.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF