SKŁADNIKI:
Ciasto
40 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki pszennej
Szczypta cukru
1 łyżka soli
50 ml oleju rzepakowego
Dodatkowo
2 cebule czerwone
10 plastrów mini salami
1 /2 kulki mozzarella
Koncentrat pomidorowy
Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki przekładam wszystkie produkty ciasta. Produkty muszą być w temp. Pokojowej. Zagniatam ciasto, odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyrabiam by było w miarę cienkie.
Przekładam na blachę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną.
Ciasto smaruję koncentratem. Mozzarellę dzielę na małe kawałki i posypuję pizze. Cebulę obieram i kroję w piórka. Posypuję pizze. Mini salami kroję w plastry. Posypuję pizze. Piekę ok 25 min w 180 stopniach.
Podaję z ulubionym sosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz