18 maj 2017

PIZZA Z PARÓWKAMI



SKŁADNIKI:

Ciasto


10 dag drożdży świeżych
200 ml gorącej wody
2 szklanki mąki
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru
2 łyżki oliwy

DODATKOWO


2 parówki drobiowe
1 por
1 szalotka
5 pomidorków koktajlowych
10 dag sera żółtego tartego
Sos pomidorowy
 Olej rzepakowy
2 łyżki kaszymanny

PRZYGOTOWANIE:
 Do miski wlewam gorącą wodę następnie dodaję drożdże, szczyptę soli i cukru. Mieszam aż drożdże się rozpuszczą. Dodaję mąkę, oliwę. Zagniatam. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Parówki kroję w plastry grubości ok 1 cm. Pomidorki myję i kroję w połówki. Pora drobno siekam. Szalotkę drobno siekam. Ciasto dokładnie wyrabiam, przekładam na blachę wysmarowaną olejem i posypaną kaszą manną.

Ciasto smaruję sosem pomidorowym. Posypuję tartym żółtym serem. Kładę parówki, selera oraz szalotkę.wierzch jeszcze raz posypuję serem. Piekę ok 30 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem.
 

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF