18 cze 2017

CARBONARA Z FRANKFUTERKAMI



Pyszny makaron spaghetti carbonara z frankfurterkami z kukurydzą. Idealne danie z włoską nutą. Polecam na szybki obiad czy kolację. 

SKŁADNIKI:

🍴400 g makaronu spaghetti
🍴2 jajka
🍴200 ml Śmietany 18 %
🍴6 frankfuterek
🍴1 /2 puszki kukurydzy
🍴20 dag sera żółtego tartego
🍴1 łyżeczka oleju rzepakowego
🍴Sól i pieprz do smaku 
🍴2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
 Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, nie przelewamy wodą. Frankfurterki kroję w plastry ok 0.5 cm grubości.

Następnie smażę na rumiano na patelni z dodatkiem oleju.

Śmietankę, jajka, ser tarty, sól i pieprz dokładnie łącze za pomocą blendera albo miksera.

Do usmażonych frankfurterek dodaję makaron i kukurydzę, mieszam.

Następnie dodaję masę śmietanową, mieszam ok 2 min, uważając by z masy nie zrobiła się jajecznica.

Przekładam na talerze, można posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

6 komentarzy:

Agnieszka Czapska-Pruszak pisze...

Makaron jadam w każdej postaci :-)

Podwójna Porcja pisze...

Kuchnia włoska to jedna z moich ulubionych. Chętnie wypróbuję przepis :) na zmodyfikowane spaghetti carbonara.

Ania Stankiewicz pisze...

Uwielbiam wloskie smaki.

Fojtykwkuchni pisze...

Kocham. Taka propozycja jest dla mnie idealna.

Kasienkawgarku pisze...

Takiej wersjinjeszcze nie jadłam. Na pewno zrobię. Mniammm.

Kolorowy talerz pisze...

Idealna propozycja na obiad ❤️❤️❤️

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF