Pyszny makaron spaghetti carbonara z frankfurterkami z kukurydzą. Idealne danie z włoską nutą. Polecam na szybki obiad czy kolację.
SKŁADNIKI:
🍴400 g makaronu spaghetti
🍴2 jajka
🍴200 ml Śmietany 18 %
🍴6 frankfuterek
🍴1 /2 puszki kukurydzy
🍴20 dag sera żółtego tartego
🍴1 łyżeczka oleju rzepakowego
🍴Sól i pieprz do smaku
🍴2 jajka
🍴200 ml Śmietany 18 %
🍴6 frankfuterek
🍴1 /2 puszki kukurydzy
🍴20 dag sera żółtego tartego
🍴1 łyżeczka oleju rzepakowego
🍴Sól i pieprz do smaku
🍴2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według
instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, nie przelewamy wodą.
Frankfurterki kroję w plastry ok 0.5 cm grubości.
Następnie smażę na rumiano na patelni z dodatkiem oleju.
Śmietankę, jajka, ser tarty, sól i pieprz dokładnie łącze za pomocą blendera albo miksera.
Do usmażonych frankfurterek dodaję makaron i kukurydzę, mieszam.
Następnie dodaję masę śmietanową, mieszam ok 2 min, uważając by z masy nie zrobiła się jajecznica.
Przekładam na talerze, można posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Następnie smażę na rumiano na patelni z dodatkiem oleju.
Śmietankę, jajka, ser tarty, sól i pieprz dokładnie łącze za pomocą blendera albo miksera.
Do usmażonych frankfurterek dodaję makaron i kukurydzę, mieszam.
Następnie dodaję masę śmietanową, mieszam ok 2 min, uważając by z masy nie zrobiła się jajecznica.
Przekładam na talerze, można posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
6 komentarzy:
Makaron jadam w każdej postaci :-)
Kuchnia włoska to jedna z moich ulubionych. Chętnie wypróbuję przepis :) na zmodyfikowane spaghetti carbonara.
Uwielbiam wloskie smaki.
Kocham. Taka propozycja jest dla mnie idealna.
Takiej wersjinjeszcze nie jadłam. Na pewno zrobię. Mniammm.
Idealna propozycja na obiad ❤️❤️❤️
Prześlij komentarz