Sezon na truskawki trwa :) Dlatego dziś proponuję Wam pyszne ciasto na bazie kefiru z tymi znakomitymi owocami. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Można oczywiście użyć innych owoców . 🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓
SKŁADNIKI:
Można oczywiście użyć innych owoców . 🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓
SKŁADNIKI:
Suche składniki
🍰🍰
500 g mąkipszennej
1 /2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki proszku do pieczenia
Szczypta soli
500 g mąkipszennej
1 /2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Mokre skladniki
🍰🍰
150 ml oleju np rzepakowego
3 jaja
350 ml kefiru
Sok z 1/2 cytryny
150 ml oleju np rzepakowego
3 jaja
350 ml kefiru
Sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo
🍰🍰
250 g truskawek
Cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
250 g truskawek
Cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta łączymy ze sobą do suchych składników dodajemy mokre,za pomocą miksera na najwyzszych obrotach. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników.
Truskawki myję, obieram a następnie kroję w słupki. Ciasto przelewam do keksówki lub foremki 20 cm x 20 cm. Można posmarować masłem lub rozłożyć papier do pieczenia.
Truskawki bardzo ciasno wkładam obok siebie, lekko dociekając. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 50 min do tzn suchego patyczka. Studzę na kratce.
Na koniec posypuję np. Cukrem pudrem. Smacznego.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU :
2 komentarze:
Oj, jak ja lubię takie proste ciasta!
Zamieszaj i upiecz!
:)
Dziękuję. Ja również. Szybko, smacznie i jest :)
Prześlij komentarz