SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
Wywar
✅1.5 l wody
✅1 por (zielona cześć)
✅1 łodyga selera
✅2 liście laurowe
✅5 ziela angielskiiego
✅1 kostka warzywna
✅1 łyżeczka pieprzu
✅1 por (zielona cześć)
✅1 łodyga selera
✅2 liście laurowe
✅5 ziela angielskiiego
✅1 kostka warzywna
✅1 łyżeczka pieprzu
Zupa
✅1 kalafior lub 20 dag mrożonego kalafiora
✅1 duża marchewka
✅3 ziemniaki
✅4 łyżki natki pietruszki
✅1 łyżeczka kopru
✅Sól i pieprz do smaku
✅Jogurt naturalny
✅1 duża marchewka
✅3 ziemniaki
✅4 łyżki natki pietruszki
✅1 łyżeczka kopru
✅Sól i pieprz do smaku
✅Jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewam 1.5 l wody. Następnie dodaję umytego pora, selera, ziele angielskie, liść laurowy oraz kostkę rosółową. Gotuję na małym ogniu ok 15 min. Marchewkę obieram i kroję w plastry.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuję selera, pora i liście. Dodaję marchewkę i ziemniaki, gotuję aż ziemniaki będą lekko miękkie.
Następnie dodaję różyczki kalafiora.Dodaję pieprz, sól w razie potrzeby oraz koper. Gotuję aż ziemniaki i kalafior będą miękkie.
Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Zupę przelewam do miseczek dodaję łyżkę jogurtu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz