Uwielbiam zielone zupy , są zdrowe , mają wiele witamin i są lekkie.
Robi się je szybko .
Odpowiednio doprawione smakują rewelacyjnie.
Dziś zapraszam na Zupę -Krem z mrożonego zielonego groszku oraz natki pietruszki.
Podaję ją z grzankami albo z paluchami chlebowymi.
Polecam.
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
- 1.5 l wody
- 1.5 szklanki mrożonego groszku zielonego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
- 2 ząbki czosnku
- Dodatkowo :grzanki lub paluchy chlebowe
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewam wodę ok 1.5 litra. Następnie dodaję obraną marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz. Gotuję na małym ogniu ok 15 min.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuję warzywa, liść i ziele. Dodaję mrożony zielony groszek, czosnek i gotuję na małym ogniu aż groszek będzie miękki ok 20 min.
Dodaję przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki. Zupę zdejmuję z palnika.
Czekam aż ostygnie.
Za pomocą blendera ręcznego, blenduję zupę na gładki krem.
3 komentarze:
pysznie i zielono :)
szukam nowych inspiracji, więc Twoją zupę krem z groszkiem chętnie wypróbuję :)
Wegańską zupkę biorę bez wahania :)
Prześlij komentarz