29 cze 2017

ZUPA-KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I NATKI



Uwielbiam zielone zupy , są zdrowe , mają wiele witamin i  są lekkie.
Robi się je szybko .
Odpowiednio doprawione smakują rewelacyjnie.
Dziś zapraszam na Zupę -Krem z mrożonego zielonego groszku oraz natki pietruszki.
Podaję ją z grzankami albo z paluchami chlebowymi.
Polecam.

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 1.5 l wody
  • 1.5 szklanki mrożonego groszku zielonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela 
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatkowo :grzanki lub paluchy chlebowe
PRZYGOTOWANIE:

 Do garnka wlewam wodę ok 1.5 litra. Następnie dodaję obraną marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz. Gotuję na małym ogniu ok 15 min.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuję warzywa, liść i ziele. Dodaję mrożony zielony groszek, czosnek i gotuję na małym ogniu aż groszek będzie miękki ok 20 min.

Dodaję przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki. Zupę zdejmuję z palnika.

Czekam aż ostygnie.
 Za pomocą blendera ręcznego, blenduję zupę na gładki krem.

3 komentarze:

izabella pisze...

pysznie i zielono :)

och-wychowanie pisze...

szukam nowych inspiracji, więc Twoją zupę krem z groszkiem chętnie wypróbuję :)

Places and Plants Blog pisze...

Wegańską zupkę biorę bez wahania :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF