Pyszna , zdrowa ,domowa chałwa sezamowa. Robi się ją bardzo szybko a potrzebujemy tylko 2 słkadników. Polecam idealny zamiennik chałwy sklepowej w której możemy znaleźć konserwanty i dużo cukru.
SKŁADNIKI: na ok 8 foremek
300 g sezamu
4 łyżki miodu
Silikonowe foremki
4 łyżki miodu
Silikonowe foremki
PRZYGOTOWANIE:
Sezam prażymy na suchej patelni na małym ogniu. Sezam musi lekko
zciemnieć ale trzeba uważać by się nie spalił. Następnie zdejmujemy z
patelni, przesypujemy do miseczki do przestygnięcia.
Następnie przesypujemy do malalsera lub blendujemy na plastyczna masę. Następnie dodajemy miód i mieszamy dokładnie.
Całą masę przekładamy np do foremek silikonowych i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego
Następnie przesypujemy do malalsera lub blendujemy na plastyczna masę. Następnie dodajemy miód i mieszamy dokładnie.
Całą masę przekładamy np do foremek silikonowych i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego
1 komentarz:
pycha taka domowa chałwa :) ale chyba 4 łyżki miodu, a nie sezamu ;D pozdrawiam
Prześlij komentarz