SKŁADNIKI: na ok 12 małych sztuk
✅1/2 kalafiora
✅1 brokuł
✅2 jajka
✅2 łyżki mielonego siemienia lnianego
✅2 łyżki bułki tartej
✅Sól i pieprz do smaku
✅1 łyżeczka papryki chilli
✅1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
✅1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
✅1 łyżeczka czosnku mielonego
✅1 ząbek czosnku
Dodatkowo
✅ Bułka tarta do panierowania
✅Olej do smażenia np. Rzepakowy
✅Sos ulubiony
✅Olej do smażenia np. Rzepakowy
✅Sos ulubiony
PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora i brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę . Do miski przekładam wszystkie składniki pulpecików. W malakserze albo za pomocą maszynki do mięsa mielę na gładko.
Formuję małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczam w bułce tartej.
Na patelnię wylewam olej rzepakowy a następnie smażę pulpeciki na rumiano.
Podaję ciepłe z ulubionym sosem.
1 komentarz:
wyglądają wspaniale
Prześlij komentarz