Sezon na karkówkę w pełni. Dziś zapraszam na duszoną w winie i prażonej cebulce. Mięso jest delikatne i pyszne. Nadaje się zarówno na obiad jak i do kanapek. Polecam i smacznego.
SKŁADNIKI dla 6 osób:
1 kg Karkówki bez kości
1 szklanka wina czerwonego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 szklanka prażonej cebulki
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 szklanka prażonej cebulki
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroję na plastry grubości ok 1 cm. Mięso dokładnie rozbijam.
Solę i pieprze do smaku z obu stron. Do naczynia żaroodpornego kładę
warstwę karkówki a następnie posypuję prażoną cebulką.
Układam kolejną warstwę i tak czynność powtarzam do wykończenia składników.
Całość podlewam szklanką czerwonego wina. Duszę pod przykryciem w 180 stopniach ok 75 min.
Podaję z warzywami i młodymi ziemniakami.
Układam kolejną warstwę i tak czynność powtarzam do wykończenia składników.
Całość podlewam szklanką czerwonego wina. Duszę pod przykryciem w 180 stopniach ok 75 min.
Podaję z warzywami i młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz