21 sie 2017

KARKÓWKA DUSZONA W WINIE


Sezon na karkówkę w pełni. Dziś zapraszam na duszoną w winie i prażonej cebulce. Mięso jest delikatne i pyszne. Nadaje się zarówno na obiad jak i do kanapek. Polecam i smacznego. 

SKŁADNIKI dla 6 osób:

1 kg Karkówki bez kości 
1 szklanka wina czerwonego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 szklanka prażonej cebulki

PRZYGOTOWANIE:

 Karkówkę kroję na plastry grubości ok 1 cm. Mięso dokładnie rozbijam. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Do naczynia żaroodpornego kładę warstwę karkówki a następnie posypuję prażoną cebulką.

Układam kolejną warstwę i tak czynność powtarzam do wykończenia składników.

Całość podlewam szklanką czerwonego wina. Duszę pod przykryciem w 180 stopniach ok 75 min.

Podaję z warzywami i młodymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF