Schabowe idealne kotlety z tradycją :)
Dziś zapraszam na schabowe marynowane w kefirze i cebuli.
Mięso jest delikatne i soczyste.
Polecam każdemu.
SKŁADNIKI na ok 12 sztuk:
1 kg schabu bez kości
Sól i pieprz do smaku
Bułka tarta
3 jajka
50 ml mleka
Olej do smażenia np. rzepakowy
Sól i pieprz do smaku
Bułka tarta
3 jajka
50 ml mleka
Olej do smażenia np. rzepakowy
Marynata
3 cebule
500 ml kefiru
2 łyżki wegety
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroję na plastry grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijam kotlety. Mięso przekładam do miski. Wlewam kefir.
Cebulę obieram i kroję w krążki. Dodaję do mięsa. Na koniec dodaję przyprawy. Całość mieszam dokładnie. Przykrywam folią spożywczą. Zostawiam w lodówce na minimum 24 godziny.
Po tym czasie przygotowuję kotlety. Do jednej miski wbijam jajka i dolewam mleko.
Dokładnie rozbijam za pomocą widelca.
Do drugiej wsypuję bułkę tartą. Patelnię rozgrzewam, dodaję olej.
Kotlety wyjmuję z marynaty. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Następnie obtaczam w jajku i bułce.
1 komentarz:
Prosto i ze smakiem :D Pozdrawiam!
Prześlij komentarz