21 sie 2017

SCHABOWE W KEFIRZE


Schabowe idealne kotlety z tradycją :) 
Dziś zapraszam na schabowe marynowane w kefirze i cebuli. 
Mięso jest delikatne i soczyste. 
Polecam każdemu. 

SKŁADNIKI na ok 12 sztuk:

1 kg schabu bez kości
Sól i pieprz do smaku
Bułka tarta
3 jajka
50 ml mleka
Olej do smażenia np. rzepakowy

Marynata


3 cebule
500 ml kefiru
2 łyżki wegety
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE:

 Schab kroję na plastry grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijam kotlety. Mięso przekładam do miski. Wlewam kefir.

Cebulę obieram i kroję w krążki. Dodaję do mięsa. Na koniec dodaję przyprawy. Całość mieszam dokładnie. Przykrywam folią spożywczą. Zostawiam w lodówce na minimum 24 godziny.

Po tym czasie przygotowuję kotlety. Do jednej miski wbijam jajka i dolewam mleko.

Dokładnie rozbijam za pomocą widelca.

Do drugiej wsypuję bułkę tartą. Patelnię rozgrzewam, dodaję olej.

Kotlety wyjmuję z marynaty. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Następnie obtaczam w jajku i bułce.

1 komentarz:

Restauracja włoska Kraków | DaPietro pisze...

Prosto i ze smakiem :D Pozdrawiam!

Printfriendly

Print Friendly and PDF