SKŁADNIKI na małą keksówkę:
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 5 gruszek
- 2 lyżki cynamonu
- olejek śmietankowy
Kruszonki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Do jednej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.
Do drugiej miski wkładam masło, (które powinno być w temp.pokojowej) oraz cukier, ubijam na jednolitą masę.
Następnie do masła dodaję jajka, jogurt oraz kilka kropli olejku śmietankowego. Ubijam, na koniec dodaję mąkę z miski. Mieszam.
Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane i pokrojone w słupki gruszki wkładam w ciasto, lekko dociskam. Posypuję cynamonem.
Składniki kruszonki łącze ze sobą posypuję ciasto. Piekę w 180 stopniach ok 50 min do tzn. Suchego patyka. Studzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz