SKŁADNIKI na ok 4 Osób:
Mięso
- 1 kurczak ok 1.5 kg
Marynata
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka suszonej bazyli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Szczypta cukru trzcinowego
Farsz
- 6 garści szpinaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki masła
Kurczaka myję i osuszam. Wykrajam kości ja pozostawiam skrzydełka. Uważamy by nie uszkodzić skóry.
Znów myję i osuszam. Kurczaka nacieram przygotowaną marynatą.
Pozostawiam w lodówce pod przykryciem ok.30 min.
W między czasie przygotowuję farsz. Szpinak myję. Cebulę drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. W garnku o grubym dnie rozpuszczam masło dodaję czosnek oraz cebulę, smażę na rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam.
Nadziewam kurczaka, zimnym farszem. Mięso zaszywam lub zamykam wykałaczkami.
Mięso wkładam do worka do pieczenia, zamykam. W worku za pomocą wykałaczek robię małe dziurki.
Piekę mięso ok 70 min w 180 stopniach. Podaję od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz