SKŁADNIKI na keksówkę:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 /3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 /2 szklanki jogurtu naturalnego
- 110 g masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 20 dag nektarynek
- 2 łyżki mielonych pistacji lub migdałów
Kruszonka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Do jednej miski wsypuję mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski dodaję cukier oraz masło. Miksuję dokładnie, następnie dodaję jajka oraz jogurt. Dalej miksuję.
Na koniec dodaję mąkę z drugiej miski. Mieszam.
Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układam obrane i pokrojone w plastry nektarynki.
Kolejno posypuję mielonymi pistacjami można użyć również migdałów. Na koniec łącze składniki kruszonki i dokładnie posypuję ciasto.
Piekę w 180 stopniach ok 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzę w formie ok 15 min a następnie przekladam ciasto na kratkę i studzę aż ciasto będzie chłodne.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz