15 gru 2017

OGÓRKOWA



SKŁADNIKI na 4 Osoby:

  • 2.5 l zimnej wody
  • 500 g kiszonych ogórków z wodą
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka wegety
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • Jogurt naturalny ok 150 ml
PRZYGOTOWANIE:

 Do garnka wlewam ok 2.5 l wody. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Wlewam do wody również wodę z ogórków kiszonych. Zagotowuję.

Ogórki trę na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieram i również trę na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.

Do zupy dodaję ziemniaki oraz marchewkę. Zmniejszam ogień, gotuję ok 20 min az ziemniaki będą lekko miękkie. Dodaję startą marchewkę. Natkę myję i drobno siekam. Gotuję jeszcze ok 5 min. Posypuję natką pietruszki.

Zupę wlewam do miseczek. Do każdej dodaję łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszam. Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF