Pizzerinki dla małego i dużego o TAK :) Robi się je szybko i smakują rewelacyjnie . Na mące razowej smakują zdrowo i lekko. Polecam.
SKŁADNIKI NA OK 12 SZTUK:
Ciasto
2 saszetki suchych drożdży
100 ml ciepłego mleka
100 ml wody gazowanej
1.5 szklanki mąki razowej
0.5 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta cukru
100 ml ciepłego mleka
100 ml wody gazowanej
1.5 szklanki mąki razowej
0.5 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta cukru
Farsz
10 pieczarek
2 cebulę
Koncentrat pomidorowy
5 pomidorków susoznych
Koncentrat pomidorowy
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Olej rzepakowy
Dodatkowo
Ulubiony sos
Rukola
Kasza manna
Olej rzepakowy
Koncentrat pomidorowy
10 dag sera żółtego tartego
PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta łącze ze sobą a następnie odstawiam pod przykryciem np.
bawełnianej ściereczki do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Międzyczasie
przygotowuję farsz.
Cebulę obieramy i kroję na piórka .
Pieczarki kroję w
półplastry.
Paprykę czerwoną kroję w słupki.
W garnku o grubym dnie
wlewam ok. 1 łyżki oleju a następnie na rozgrzany olej przekładam cebulę,
dodaję sól i pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Na koniec dodaję 1
łyżeczkę cukru brązowego. Duszę aż cebula będzie miękka. Odkładam na
bok.
Następnie do tego samego garnka przekładam pokrojone pieczarki
,doprawiamy solą i pieprzem i smażę kilka minut na rumiano. Można dodać
łyżkę koncentratu. Na koniec dodaję pokrojone suszone pomidorki.
Kiedy
ciasto urośnie odrywam kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie za
pomocą wałka , wałkuje na grubość ok 0.5 cm. Każdy krążek smaruję
koncentratem pomidorowym doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano .
Posypuję serem .
Nakładam za pomocą łyżki porcję cebuli i porcję
pieczarek.
Na wierzch kładę kilka słupków papryki.
Pizzerki przekładam
na blachę polaną olejem i posypaną kaszą manną. Piekę ok 15 min w 180
stopniach góra-dół bez termoobiegu. Podaję np .z rukolą i ulubionym
sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz