Pulpeciki i kotleciki uwielbiane nie tylko przez dzieci i osoby na diecie. Robi się je szybko a smakują rewelacyjnie. Dziś zrobiłam zupełnie inne pulpeciki , tym razem z mięsem mielonym z indyka , ze szpinakiem i serem cheedar w sosie śmietanowym. Ja podałam z dzikim ryżem ale idealnie smakują również z kaszami czy makaronem. Smacznego.
SKŁADNIKI NA OK 25 SZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH:
Klopsiki
- 500 g mięsa mielonego np.z indyka
- 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- Sól pieprz do smaku
Dodatkowo
- 2 l wody
- 1 kostka rosołowa
- 2 liście laurowe
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka drobno posiekaną
- 5 pieczarek
- 1 papryka pokrojona w słupki
- Sól pieprz do smaku
- 2 łyżki matki pietruszki
- 250 ml kwaśnej śmietany np. 18%
- Mąka ziemniaczana do panierki
- Kasza lub ryż do podania
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka o grubym dnie wlewam ok 2 litrów wody, dodaję warzywa i kostkę
rosołową, zagotowuję.
Zmniejszam ogień a następnie dodajemy klopsiki
otoczone w mące ziemniaczanej.
Gotujemy ok 10-15 minut . Doprawiamy do
smaku.
Kiedy wszystko się ugotuje, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, ale uważamy by się nie zagotowała, dodajemy natkę pietruszki.
SMACZNEGO.
Kiedy wszystko się ugotuje, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, ale uważamy by się nie zagotowała, dodajemy natkę pietruszki.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz