Uwielbiam potrawki z kurczaka, robi się je szybko a można łączyć z kaszami, makaronami czy ziemnkami. Dziś polecam z kaszą pęczak.
SKŁADNIKI na 2 osoby:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 garście szpinaku
- 6 pieczarek
- 200 ml kwaśnej śmietany np 18%
- 10 dag sera żółtego tartego np cheddar
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
- 1 łyżka wegety
- Olej do smażenia np rzepakowy
- Kasza pęczak np 2 woreczk
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w plastry. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej ok 1
łyżeczki i dodaję mięso, doprawiam wegetą, pieprzem, papryką czerwoną
słodką i ostrą.
Smażę na rumiano, dodaję cebulkę, pieczarki i czosnek oraz szpinak. Smażę aż pieczarki będą rumiane. Zmniejszam ogień dodaję śmietanę i tarty ser. Mieszam dokładnie.
Doprawiam według uznania. Zdejmuję z ognia tak by się nie zagotowało. Mieszam.
Międzyczasie gotuję kaszę pęczak. Posypuję natką pietruszki.
Smażę na rumiano, dodaję cebulkę, pieczarki i czosnek oraz szpinak. Smażę aż pieczarki będą rumiane. Zmniejszam ogień dodaję śmietanę i tarty ser. Mieszam dokładnie.
Doprawiam według uznania. Zdejmuję z ognia tak by się nie zagotowało. Mieszam.
Międzyczasie gotuję kaszę pęczak. Posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz