31 lip 2018

PLACUSZKI Z CUKINI Z FETĄ


Sezon na Cukinię w pełni , dlatego trzeba korzystać z tym wspaniałych dobroci natury jak najwięcej. Dziś polecam pyszne placuszki z cykini i fety. 
Placuszki są chrupiące z zewnątrz a w śroku miękkie i delikatne. 
Polecam. 


Zapraszam do polubienia mojej strony na FBhttps://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło


SKŁADNIKI NA OK 20 SZTUK:
  • 2 średnie cukinie
  • 120 g sera feta
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

 Cukinię obieram, myję, trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na bok na ok 15 min aż cukinia puści sok. Po tym czasie cukinię dokładnie odcedzam, żeby była prawie sucha. 

Do cukini przekładam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, jajko , mąkę i drobno pokruszoną fetę. Całość dokładnie łączę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany , jeśli tak nie jest dodajemy jeszcze trochę mąki. (tu kwestia tego jak dokładnie odcedzimy cukinię z nadmiaru soku).

 Na patelni rozgrzewam olej ( musi być na prawdę dobrze rozgrzany). Za pomocą łyżki kuchennej nabieram porcję ciasta i lekko przyciskam. Smażę na rumiano z obu stron. Placki przekładam na ręcznik papierowy i lekko przyciskam ( tak by pozbyć się nadmiary tłuszczu). 

Placki powinny być chrupiące z zewnątrz a miękkie i delikatne w środku. Podaję z ulubiony sosem. Smacznego. 









Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF