Yorkshire Pudding - wspaniała przekąska posto z Angli. Uwielbiana przez nie jednego Anglika i nie tylko. Ja pokochałam ją kiedy mieszkałam w Tym kraju.
Podaje się je z sosem (zamiast ziemniaków i kasz) . Ja często podaje je zapiekane np. z serem czy mięsem.
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na same Yorkshire Pudding :)
Powinny być chrupiące z zewnątrz a w środku miękkie. Te cudowne "ciasteczka" można mrozić , potem wystraczy włożyć do piekarnika na ok 3 min w 200 stopniach aby się cieszyć smakiem.
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło
❤
❤
❤



SKŁADNIKI NA OK 12 sztuk:
Składniki na same yorkshire pudding
- 4 duże jajka najlepiej L
- 150 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka w temp pokojowej
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do foremek
Do miski wsypuję suche składniki a następnie mokre. Dokładnie mieszam mikserem ( ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego). Foremki do muffinem smaruję olejem lub masłem najlepiej by na dnie widać było olej ok 1/3 łyżeczki.
Foremki wkładam do piekarnika i mocno rozgrzewam do ok 230 stopni tak by ten olej był wrzący. Foremkę wyciągam ( nie wyłączam piekarnika) a następnie przelewam ciasto do każdej foremki na wysokość ok 2/3 . Wkładam do piekarnika i piekę ok 10-12 min w 230 stopniach.
Yorkshire pudding powinny być chrupiące i złote z zewnątrz a miękkie w środku. Ja podaje je z różnymi farszami ale idealnie nadają się z sosami (zamiast kasz czy ziemniaków).
Podane proporcje są na ok 10-12 sztuk małych puddingów. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz