Znakomita zapiekanka na bietce z kurczakiem i domowym sosem. Smakuje rewelacyjnie, robi się ją szybko. Jest idealna dla małego i dużego .
ps. przepraszam za jakość zdjęcia , pozostało mi tylko to a bardzo chciałam się podzielić z Wami tym przepisem mojego autorstwa.Zapraszam :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/
SKŁADNIKI NA 8 Połówek:
Sos
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka drobno siekanej natki
- 1 łyżka suszonej cebulki lub prażonej
- 10 dag sera tartego
Bagietka
- 4 bagietki ok 15 cm
- 2 filety z kurczaka
- Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka papryki mielonej wędzonej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- Olej do smażenia
- 1 papryka
- 1 pęczek dymki
- 1 cebula czerwona
- 15 dag sera żółtego tartego
Filety z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i papryką mieloną ostrą.
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso, smażymy na rumiano. Mięso przekładamy do osobnej miski.
Międzyczasie myjemy paprykę i dymkę, kroimy drobno.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na tym samym oleju co smażyliamy mięso . Wystarczy kilka sekund. Międzyczasie przygotowujemy sos.
Łączymy wszystkie składniki sosu. Mieszamy.
Bagietki przekraczamy wzdłuż (jeśli są za długie możemy na pół a potem wzdłuż). Każda część smarujemy sosem,przekładamy warzywa i mięso .posypujemy tartym serem.
Pieczemy w piekarniku ok 5 min w 200 stopniach aż ser się rozpuści.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz