Znudziły się już Wam tradycyjne, oklepane kotleciki , te mielone, pulpeciki?
Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na kotleciki w zupełnie innej formie niź dotychczas.
Kotleciki z mięsa z indyka zapiekane w kruchym cieście z dodatkiem sera żółtego oraz ogórków małosolnych lub kiszonych. Pyszna propozycja nie tylko obiadowa ale również świetnie nadaje się jako przystawka na imprezach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi.
Polecam i życzę smacznego :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło
❤
❤
❤



SKŁADNIKI NA OK 6 SZTUK :
kotleciki ok 6 sztuk
- 200 g mięsa mielonego np z indyka
- 1 jajko
- 3 łyżki drobno posiekanej natki
- 3 łyżki suszonej lub prażonej cebulki
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki bułki tartej
- sóli i pieprz do smaku
- mąka pszenna to panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
pozostałe składniki
- 300 g - 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
- 10 dag sera żółtego tartego
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy
- 6 łyżeczek ketchupu
- mleko do posmarowania ciasta
- ulubiony sos jako dodatek
Składniki kotlecików łączymy ze sobą. Forujemy kotleciki, obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki ze wszystkich stron tak by lekko się podsmażyły (pozamykały pory).
Gotowe ciasto kroję na równe kwadraty ok 12 sztuk.
Na 6 kawałków kładę po kotleciku. Następnie posypuję serem żółtym tartym, daje plaster ogórka kiszonego oraz polewam 1 łyżeczką ketchupu. Przykrywam pustym kawałkiem ciasta. Zaklejam końce.
Każdy kwadracik smaruję mlekiem a następnie posypuję tartym serem. Przekładam na papier do pieczenia wyłożony na blachę.
Piekę ok 30 min w 200 stopniach. Podaję z ulubionym sosem i surówką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz