Kto z Nas nie lubi szarlotki :) ? pytanie retoryczne? nie , nie są tacy którzy nie przepadają za tym deserem . Ja osobiście uwielbiam szarlotkę , można ją robić na tyle sposobów , że chyba nigdy mi się nie znudzi.
W ten kolejny upalny , tym razem sierpniowy piątek , zapraszam na szarlotkę , która wyjdzie każdemu , nawet początkującemu cukiernikowi :)
Szarlotka na kruchym spodzie z musem z jabłek ( ja dałam zielone) z dodatkiem ekstraktu waniliowego ...Niebo w gębie :)
Zapraszam :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/



PRZEPIS NA BLACHĘ 24/24 cm
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru np.trzcinowego
- 2 łyżki cukru z wanilią lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 200 g masła schłodzonego
- Szczypta soli
Jabłka
- 1 kg jabłek ja dałam zielonych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy wszystkie składniki ciasta. Mocnym i energicznym ruchem zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Kulę ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 20 min.
Międzyczasie przygotowujemy jabłka.
Jabłka dokładnie obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wanilię, cynamon i cukier. Mieszamy a następnie smażymy aż powstanie mus. W chwili kiedy sok wyparuje możemy zdjąć z palnika. Mus musi ostygnąć.
Wyjmujemy ciasto.
Foremki( ja użyłam 24 cm na 24 cm), wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy a następnie wyklejamy po kawałku dno i boki formy. Na ciasto przekładamy mus, a następnie znów wyklejamy ciastem górę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 min w 180 stopniach aż do zarumienienia ciasta. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz