Uwielbiam Ciasta , zwłaszcza te , które szybko się robi i nie są trudne w przygotowaniu. Dziś zapraszam na pyszne kruche ciasto , które jest kwaśno-słodkie . Wykorzystałam do ciasta owoce leśne , to właśnie one nadają lekkiej kwaskowości ciastu. Polecam , ciasto to zawsze się udaje:)
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/



Ciasto na blachę: 24cm /24cm
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 lyzki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 lyzki ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
- Szczypta soli
Dżem
- 400 g owoców leśnych :jeżyny, jagody,borówki, porzeczki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
Cukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej.
Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Energicznym ruchem wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę i pozostawiamy w zamrażarce na ok 30 min.
Międzyczasie przygotowujemy dżem owocowy.
Do garnka o grubym dnie przekładamy umyte owoce , ekstrakt waniliowy i cukier.
Smażymy ciągle mieszając ok 8-10 min aż dżem zrobi się gęsty. Studzimy.
Wyjmujemy ciasto.
Foremki ja użyłam jedną o wymiarach 24 cm na 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielę na dwie części a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko dociskamy. Przekładamy osiągnięty dżem a na wierzch dodajemy startą drugą część ciasta.
Piekę ok 45 min w 180 stopniach. Góra dół bez termoobiegu. Pozostawiam do wystygnięcia.
Posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz