Lekkie i zdrowe pulpety z indyka a do tego pyszny sos koperkowy - to to co lubię zwłaszcza na obiad:)
Polecam.
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤❤❤
SKŁADNIKI:
Pulpety
- 400 g mięsa mielonego np. z indyka
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 jajko
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Wywar
- 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera
- 1 kostka rosołowa
- sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki
- 1 pęczek kopru
PRZYGOTOWANIE:
Składniki pulpetów dokładnie łącze ze sobą. Formuję pulpety wielkości małej pięści. Na patelni rozgrzewamy olej ,pulpety obtaczamy w mące.
Smażę na rumiano tak by pory w mięsie się zamknęły (wystarczy po 1-2 minuty).
Międzyczasie do garnka o grubym dnie wlewam wodę, dodaję warzywa, kostkę rosolową i zagotowujemy. Zmniejszam ogień. Dodaję pulpety, gotuję ok 20-25 minut.
Do małej miski dodaję 3-4 łyżki wywaru i 1 łyżkę mąki mieszam i dodaję do pulpetów przez sitko tak by nie było grudek.
Gotuję ok 3-4 minuty. Koper drobno siekam , dodaję do pulpetów. Podaję z kaszą.
Smażę na rumiano tak by pory w mięsie się zamknęły (wystarczy po 1-2 minuty).
Międzyczasie do garnka o grubym dnie wlewam wodę, dodaję warzywa, kostkę rosolową i zagotowujemy. Zmniejszam ogień. Dodaję pulpety, gotuję ok 20-25 minut.
Do małej miski dodaję 3-4 łyżki wywaru i 1 łyżkę mąki mieszam i dodaję do pulpetów przez sitko tak by nie było grudek.
Gotuję ok 3-4 minuty. Koper drobno siekam , dodaję do pulpetów. Podaję z kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz